divendres, 8 de febrer del 2008

Festa participativa o festa competitiva


La tarda del passat dissabte dia 2 de febrer els suriencs i les surienques vam celebrar el nostre Carnestoltes amb una participació notable (pel que fa a components i disfresses) de comparses i amb un nombrós públic que va seguir la rua. És, doncs, una festa ben lluïda gràcies a la implicació de molts suriencs i surienques que hi posen il·lusió, esforç, dedicació i tot el temps que calgui perquè la comparsa de què formen part sigui el més reeixida possible.

L’aiS pensa que tot això no es pot espatllar amb una mena d’entrega de premis que no va acabar agradant a ningú. Creiem que, des de l’Ajuntament, no s’ha de potenciar aquesta rivalitat entre comparses, sinó que s’ha de reconèixer a tots els participants la seva implicació en la festa. Això, sempre que l’objectiu de l’Ajuntament no sigui el de convertir aquesta festa en una mena de competició entre els participants. És una opció ben vàlida, però, si és així, caldria que tothom (participants i jurat) tingués ben clar quins són els criteris que es valoren i a quins premis poden optar.

L’alternativa independent per a Súria creu que la competitivitat no afavoreix la convivència, que la festa no ha de ser competitiva sinó que ha de ser participativa. Us imagineu, per exemple, unes Caramelles on es premiés a les colles que hi prenen part ? O una Fira Medieval on competissin els diferents firaires ? Segur que no us ho imagineu, com tampoc es pot imaginar un Carnestoltes competitiu on el veredicte final generi més frustració que entusiasme.

Aquest no és el camí, perquè de la festa, sigui la que sigui, sempre se n’ha de potenciar el seu aspecte lúdic. Cal fer un tomb, cal que un cop d’aire nou allunyi aquest esperit competitiu i que, a partir del proper Carnestoltes, la tasca dels representants del municipi sigui la de fer un reconeixement a tothom qui hi pren part. És a dir, un reconeixement a tothom qui contribueix a fer del Carnestoltes una festa digne, popular i participativa.

De moment, el reconeixement de l’aiS ja el teniu i des d’aquí us voldríem animar a què continueu fent més gran el nostre carnestoltes.