dijous, 12 de juny del 2008

Un ball de números

En el passat mes de maig, hem celebrat dues sessions plenàries centrades, gairebé exclusivament, en aspectes referits al funcionament econòmic de l’Ajuntament. En la sessió extraordinària del dia 8, l’equip de govern municipal va presentar els pressupostos per a aquest any; en la sessió ordinària del dia 29, se’ns va donar compte de la liquidació del pressupost corresponent al 2007.

Pel que fa a la primera sessió, els regidors de l’alternativa independent per a Súria no tenien cap acord de grup pel que fa a la votació del pressupost 2008. El seu vot, favorable o no, depenia de les respostes que el regidor d’Hisenda donés a les preguntes que vam presentar. Així, cal dir que la majoria de respostes a les preguntes plantejades ens van semblar prou satisfactòries, tot i que en algun cas, com és el notable increment de diners destinats a la Fira Medieval, ens hagués agradat una explicació més complerta. Per altra banda, amb aquest pressupost se sotmetia a votació una modificació de la plantilla de l’Ajuntament que fa referència a la gestió directa de la Brigada i a una reestructuració de la mateixa amb la creació de la figura del coordinador. Aquesta modificació coincidia amb una petició que l’aiS va presentar com a moció (reconvertida en prec per l’equip de govern) en el ple ordinari del 29 de novembre de l’any passat.

Així doncs, el vot de l’aiS va ser favorable a aquests pressupostos. Podríem haver optat per una postura més còmoda, és a dir, votar-hi en contra (sembla que pel fet de ser oposició ja s’ha d’estar en contra de tot), o per una postura menys compromesa com era la d’abstenir-nos. La nostra manera de fer i d’entendre la política municipal no està en la línia de postures còmodes o poc compromeses (som l’únic grup que defensa de la figura del conserge per a les escoles), ni en mantenir una oposició sistemàtica pel fet de no formar part del govern municipal. Ara, doncs, la tasca que ens correspon és la de seguir de ben a prop l’adequada execució d’aquest pressupost.

En la segona sessió, l’equip de govern va donar compte de la liquidació del pressupost 2007. Aquest “donar compte” implica que no se sotmetia a votació aquesta liquidació. La finalitat, teòrica en el cas de l’Ajuntament de Súria, és la de comparar les previsions d’ingressos i de despeses pressupostades amb els que s’han efectuat realment. El document resum que ens va fer arribar l’equip de govern municipal és tan esquemàtic (el trobareu al nostre blog) que no permet fer aquesta comparació. En la seva intervenció, l’aiS va queixar-se de la nul·la utilitat del document, sense obtenir resposta. De la mateixa manera va manifestar la seva sorpresa perquè encara no s’ha convocat la Comissió Especial de Comptes, tal i com estableix el Reglament Orgànic Municipal.

En resum, una mostra més de la poca voluntat de comunicació i de transparència per part de l’equip de govern municipal.