dimarts, 8 de desembre del 2009

Fondo para el Empleo y la Sostenibilidad

El passat mes d’octubre el govern de l’Estat espanyol aprovà el Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local 2010. Aquest nou fons, que complementa el Fons Estatal d’Inversió Local, forma part de l’anomenat Plan E i la seva finalitat és doble: per una banda, continuar amb mesures d’estímul per a l’economia i la creació de llocs de treball i, per altra banda, prendre un seguit d’iniciatives per encaminar el model econòmic actual cap a la sostenibilitat. El Fons està dotat amb 5000 milions d’euros que es distribueixen als municipis de manera proporcional a les seves dades de població i que es destinaran, principalment, a projectes sostenibles que s’executin a partir del proper 1 de gener de 2010.

Una altra novetat d’aquest Fons és que el 80 % de l’import atorgat es pot dedicar a inversions (contractes d’obres i instal·lacions; redacció de projectes; direcció d’obra, i equipaments) mentre que el 20 % restant pot ser destinat a despesa social (educació; serveis a persones en situació de dependència, prestacions de serveis socials).

Al municipi de Súria li corresponen un total de 697.725 €, que poden repartir-se en una inversió mínima de 557.900 € i en un límit per a despesa social de 139.825 €. La data màxima per a la presentació de projectes és el proper 26 de gener.

L’equip de govern municipal va informar als portaveus de tots els grups municipals de quins són els seus projectes i ens va demanar que els féssim arribar els nostres. L’alternativa independent per a Súria proposa les següents actuacions:

· Continuació i finalització de la remodelació de la plaça Sant Joan: actuació sobre la mateixa font (impermeabilització del soterrani; sistema de filtratge de l’aigua; enderrocament de la pèrgola); canvi del paviment del centre de la plaça; soterrament dels contenidors i conversió de la part de darrera de la font en un passeig.

· Soterrament del màxim nombre possible d’àrees de contenidors (plaça Sant Joan, pavelló, carrer Francesc Coll, carretera de Castelladral – encreuament avinguda Santa Bàrbara...).

· Millora i ampliació del passeig de Fusteret: caldria instal·lar una tanca de seguretat per als vianants que l’utilitzen i s’haurien de plantar-hi arbres per facilitar zones d’ombra i millorar l’entrada a Súria. També caldria enllaçar aquest passeig amb l’entrada del Polígon de la Pobla; amb l’enllumenat corresponent, arbres i mobiliari urbà.

· Condicionament del passeig del riu que va de la plaça Sant Joan fins a Reguant, amb la instal·lació de faroles solars; arranjament de la barana que hi ha sobre el canal. També es podria condicionar el tram de passeig del riu que va del pont a la palanca de Salipota amb aquestes faroles solars.

· Instal·lació de plaques solars als edificis municipals.

· Equipament de diverses zones wifi a la població.

És evident que no hi haurà prou pressupost per a totes les propostes presentades pels diversos grups municipals, caldrà, doncs, parlar-ne i establir les prioritats amb el màxim consens possible.

5 comentaris:

Pere ha dit...

I posats a demanar, per què no demaneu que les feines les facin empreses del poble?

En les obres executades pel plan-e, diria que només s'ha donat feina a Construccions Jané.

Per exemple, a les obres que es fan a l'ajuntament:

* Qui posa aluminis i Vidres?
* Qui instal.la aires acondicionats i calefaccions?
* Qui posa les portes?
* Qui pinta?
* Qui fa la instal.lació elèctrica?

És que a Súria no tenim llauners, fusters, pintors i elèctrics?

El consistori us dirà que es dóna el projecte a una constructora i és aquesta qui decideix amb qui treballa. I jo em pregunto: Per què no es dóna el projecte a qui doni més feines a industrials del poble?

Tant difícil és pensar una mica amb les empreses del poble?

Llavors tots els polítics us ompliu la boca dient que mireu pels interessos del poble i dels suriencs. Mentida! Quant dieu això, tots ( i no únicament vosaltres, tots!)dieu mentida.

Pere.

aiS ha dit...

Gràcies pel teu comentari, Pere. Ens sembla, però, que aquest tema ja va ser objecte de debat quan es van adjudicar les obres corresponents al FEIL. I, si no recordem malament, ja vàrem dir que potser les empreses i els empresaris que vulguin treballar per l'administració caldria que també presentessin les seves propostes a l'equip de govern. Per exemple, d'aquestes obres a que fas referència, comentar-te que només una cosntructora surienca s'hi va mostrar interessada. I la resta ? Doncs no sabem perquè no s'hi van presentar: desconeixement ? o potser no els interessava ? Creiem que ho haurien de dir elles.

Pere ha dit...

Potser sí que és desconeixement però la resposta que em doneu no m'és satisfactòria.

M'imagino que l'Ajuntament treu a concurs una obra. I es presenten a concurs empreses per fer l'obra, però per fer-la TOTA. Llavors aquesta empresa decideix donar la feina de llauners, fusters, pintors.. a qui ella vol.

Jo el que proposava és que l'Ajuntament doni l'obra a qui faci treballar més industrials de Súria.

No voldreu que un electricista del poble es presenti per fer TOTA l'obra de l'Ajuntament?

O no voldreu que un pintor es presenti a fer l'obra de l'ajuntament?

O no voldreu que un llauner es presenti per fer l'obra de l'Ajuntament?

En canvi l'Ajuntament podria donar l'obra igualment a Sorroche, o Cots i Claret o Construccions Jané... però que aquests facin treballar a Hidrowats, Infusal, Vidres Súria, Elèctrica Cazorla, Tapia Pintors, Mobles Codina, Llauneria Juncadella, etc...

M'explico oi?

Pere

aiS ha dit...

T'expliques perfectament i, evidentment, ens sembla una proposta força interessant. Pot ser un bon criteri a l'hora d'adjudicar una obra d'aquest tipus.

Lamentem dir-te que nosaltres no governem; però estigues ben segur que avui mateix farem arribar aquest suggeriment als membres de l'equip de govern. Quan sapiguem què han decidit (o quan tinguem resposta), te la farem saber.

Gràcies pels teus escrits i el teu esforç

Anònim ha dit...

Bon dia a tothom,

Particularment hi trobo a faltar propostes relacionades amb la millora del dia a dia dels Suriencs.

Com que un dels eixos del nou pla Zapatero és la millora de la mobilitat, aquí van unes idees que es podrien finançar amb el pla:

- Guagua a 0,10€/viatge i estudiar-ne la millora de la freqüència (que no es fàcil si es vol que arribi a tot arreu)

- Subvencionar el 100% del transport de les compres a domicili (de fet, alguns comerços ja ho fan): d'aquesta forma, quan comprem 10 caixes de pomes ja no caldrà ficar el vehicle sobre la vorera per carregar-la. Si s'organitza de forma conjunta entre tots els comerços, el cost no hauria de ser gaire elevat.

- Amb les mesures anteriors, ja no hi haurà excuses: tolerància zero amb els vehicles estacionats a la vorera.

En quant a la plaça, crec que ens està sortint massa cara: s'han gastat 230.000€ per unes obres dissenyades amb els criteris funcionals dels anys 80 i sembla que la cosa anirà a més...

En quant als fanals solars, aquests no són una bona inversió ni econòmica ni ambiental: és millor invertir en fotovoltaica connectada a xarxa i ficar enllumenat de LED's connectats a xarxa.