dimarts, 28 d’agost del 2012

Què malmet la inversió estrangera a Espanya ? (llegit a www.vilaweb.cat))

Sala i Martín repassa les coses que malmeten la inversió estrangera a Espanya


Les paraules amenaçadores d'ahir de la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, per acusar el sobiranisme català i basc de perjudicar la recuperació econòmica d'Espanya, han rebut avui una contundent resposta de l'economista Xavier Sala i Martín, que en un apunt al seu bloc fa un repàs d'aquelles coses que passen a Espanya que realment perjudiquen la inversió estrangera. Sala i Martín ironitza sobre el sentit de l'humor de la vice-presidenta i atribueix les dificultats de captar inversions estrangeres al fet que el món 's'ha adonat que Espanya és un país de pandereta'.

Llista de coses que senyala Sala i Martín com a responsables de la mala imatge d'Espanya al món:

- La corona, la primera institució de l'estat. 'Tot el món en fa mofa, amb un rei que va a caçar elefats molt cars amb una misteriosa senyoreta alemanya mentre el seu poble s'enfonsa en la misèria i té el gendre encausat per estafes milionàries'.

- El president del Tribunal Suprem espanyol, obligat a dimitir per 'malgastar diners públics en excursions romàntiques de cap de setmana'.

- El jutge més mediàtic i famós del món, en referència a Baltasar Garzón, expulsat de l'Audiència espanyola 'per haver estat demostrat que va espiar un acusat i va violar el secret entre advocat i client'.

- Els partits polítics 'violen sistemàticament totes les seves promeses electorals'. 'Deixen als ciutadans la sensació que el seu vot no serveix de res'.

- Imatges de l'AVE sense passatgers, aeroports sense avions, ciutats fantasma i infraestructures 'que els alemanys somnien cada dia...'

- Emilio Botín, 'el banquer més famós i internacional del país' i l'elit empresarial han contribuït a crear una mala imatge d'Espanya. 'A Botín se li va descubrir una fortuna de 2.000 milions d'euros amagada en un paradís fiscal i un dels seus subordinats, que va ser indultat un cop ja havia estat declarat culpable en els tribunals'...

- La nefasta aportació de les entitats supervisores, encapçalades pel Banc d'Espanya, 'una entitat que ha agreujat la crisi amb una absurda política de fusions bancàries que ha acabat contaminant els bancs i les caixes sanes...'

- El Partit Popular, que 'va pensar amb arrogància que tan sols pel fet de guanyar calmaria els mercats internacionals, tot i que el PP governa el País Valencià amb tots els escàndols de corrupció i de dilapidació estratosfèrica dels diners públics...'. 'Amb un ministre d'Hisenda que sempre troba la manera per espolsar-se les seves accions i enganys i donar la culpa als altres, des dels estrangers a les autonomies...'.

'Aquest govern s'ha convertit en l'única empresa d'Espanya que crea ocupació, encara que sigui tan sols per col·locar militants del PP, familiars i amics, entre els quals... el marit de la senyora vice-presidenta!' I Sala i Martín acaba: 'El descrèdit d'Espanya no és culpa del sobiranisme. És culpa de vostès. I el sobiranisme... també'.