dilluns, 28 d’abril del 2008

Proposta Regulació Instal·lació Antenes

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LA INSTAL·LACIÓ D’ANTENES I ASSIMILABLES


Exposició de motius

Durant els darrers anys s’ha vist l’increment progressiu de les instal·lacions d’antenes parabòliques, de radioaficionats, etc, i de les conduccions i connexions corresponents, a l’exterior de les edificacions i en la major part dels casos a la façana. Aquesta situació podria provocar, per una banda, situacions de conflictes de veïnatge i, per altra banda, provoca una important afectació sobre el paisatge urbà.

L’Ajuntament de Súria, conscient de canalitzar totes aquelles situacions que poden generar conflictes i vetllant per la millora de les condicions del paisatge urbà, ha cregut convenient l’elaboració d’aquesta ordenança municipal.

Article 1r

L’objecte de la present Ordenança és regular la instal·lació d’antenes als edificis, tant parabòliques com d’altres tipologies (TV, FM, radioaficionats, etc), per tal d’evitar la degradació que comporta la seva instal·lació quan són visibles des de la via pública, i aconseguir una òptima integració de les antenes en els edificis i el paisatge urbà.

Article 2n

El marc territorial i d’aplicació d’aquesta Ordenança és el terme municipal de Súria.

Article 3r

En els edificis de nova construcció de més de dos habitatges s’hauran d’instal·lar antenes comunitàries. En la resta d’edificis ja existents, l'Ajuntament podrà donar un termini per a la supressió d’antenes individuals i substitució per antenes col·lectives.

Article 4t

La col·locació d’antenes parabòliques romandrà subjecte a llicència municipal d’obres menors.
Només es permetrà la instal·lació d’una antena comunitària per edifici.

Article 5è

La petició de col·locació de les esmentades antenes es realitzarà mitjançant sol·licitud escrita que anirà acompanyada d’un croquis acotat així com també d’una fotografia, com a mínim, del lloc on es pretén ubicar, així com tota la documentació que sigui requerida pels Serveis Tècnics Municipals, si s’escau.

Article 6è

No està permesa la col·locació d’antenes parabòliques en les façanes dels edificis, per tal de preservar les seves condicions estètiques i especialment per evitar la volada d’elements sobre la via pública.

Si per causes excepcionals de recepció o altres fos necessària la col·locació d’antenes a la façana, serà imprescindible un estudi compositiu de la totalitat d’aquesta.

Es consideren parts de l’antena, a més de la mateixa antena, el material complementari per al seu funcionament, com els elements de subjecció, màstils, cables, amplificadors, etc.

Se suggereix com adient per a la col·locació de les esmentades antenes, els terrats i a les teulades dels edificis, sempre que es preservin les condicions estètiques i ornamentals de l’edifici en concret i de l’entorn en general.

Article 7è

Tots els edificis han de disposar dels serveis de telecomunicacions que en cada moment exigeixi la normativa sectorial aplicable.

Article 8è

Els immobles ja existents a l’entrada en vigor d’aquesta Ordenança Municipal que vulguin acollir-se al servei de telecomunicacions per satèl·lit hauran de regir-se per aquesta Ordenança i en el supòsit dels edificis plurifamiliars, aquests hauran d’optar per la instal·lació d’antena parabòlica comunitària.

Article 9è

Els elements arquitectònics que abriguin antenes parabòliques o d’altres tipus estaran disposats de tal manera que compleixin la normativa urbanística municipal en referència a vols, elements sortints de les alineacions, alçades, etc.

Article 10è

Quan es faci una instal·lació que no s’adeqüi a aquesta Ordenança, efectuades les inspeccions tècniques oportunes, l’Alcalde requerirà les persones responsables perquè en un termini de 15 dies retirin la instal·lació i reposin l’immoble d’acord amb l’estat anterior o amb l’adaptació de la instal·lació a la present Ordenança.

Transcorregut el termini expressat sense haver retirat la instal·lació, l’Ajuntament acordarà la retirada d’aquesta i la reposició de l’immoble d’acord amb l’estat anterior a càrrec de l’interessat.

Article 11è

Els incompliments de les determinacions de la present Ordenança constitueixen infracció urbanística i els serà d’aplicació el règim previst en el Decret Legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei d’Urbanisme i en el Decret 305/2006, de 18 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei d’Urbanisme.

Les sancions i el règim sancionador serà el previst amb caràcter general en la normativa indicada en el punt anterior i altra normativa que sigui d’aplicació.



Disposicions Transitòries

Primera : S’estableix un termini de cinc anys, a comptar des de la publicació de la present Ordenança al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, perquè les antenes col·locades amb anterioritat a l’aprovació de l’Ordenança s’ajustin als seus preceptes.

Segona : Un cop transcorregut aquest termini, les antenes no legalitzades o il·legalitzables es consideraran com a instal·lades de nou, aplicant-se l’Ordenança en tota la seva extensió.