dimarts, 1 d’abril del 2008

Una pregunta amb trampa ?



El darrer dijous de març es va celebrar el Ple Ordinari corresponent, un ple que es va caracteritzar per la unanimitat a l’hora d’aprovar gairebé tots els dictàmens presentats i per la poca, i de vegades confusa, informació donada per part d’alguns membres de l’equip de govern a l’hora de respondre les preguntes plantejades pels grups que estem a l’oposició.

Fins aquí tot funcionava amb la normalitat que sol ser habitual. La polèmica va estar servida arran d’una pregunta formulada pel director del CEIP Mare de Déu de Montserrat que hi assistia com a públic. La pregunta feia referència a quina opinió teníem els diferents grups municipals sobre la presència de la figura dels conserges a les escoles.

L’Alcalde va convidar als diferents grups municipals que responguessin la qüestió plantejada. Quan va arribar el torn de l’alternativa independent per a Súria, se li va respondre que, com a grup, no havíem tractat el tema perquè, entre altres coses, l’equip de govern no ens ha facilitat informació al respecte i, per tant, no hi ha res de concret. Vam convidar a aquesta persona a assistir a les nostres reunions per tal de poder-li donar la nostra opinió com a grup o a transmetre’ns la seva inquietud, que nosaltres (com hem fet amb tothom qui se’ns ha adreçat) li donaríem resposta.

El final de les intervencions dels grups va ser sorprenent: la portaveu del PSC va respondre la qüestió explicant quina era la idea que s’estava treballant. Per què diem que és sorprenent ? Doncs perquè als grups de l’oposició mai se’ns ha explicat quina era la seva línia de treball, malgrat la insistència del GIS en altres plens. És lògic que s’informi abans al públic que als grups municipals ? Per què aquesta insistència a respondre una pregunta basada en una informació publicada a la premsa local, quan al ple passat l’equip de govern no va respondre preguntes de l’oposició que feien referència a diferents informacions aparegudes a la premsa ?

Això, però, no va ser tot. Un cop acabat el torn de respostes se’ns va acusar de no donar la cara, de no “mullar-nos”... No ens importa tornar a explicar quina és la nostra manera de fer política i com estem organitzats. En primer lloc, dir-vos que l’única resposta a micròfon obert va ser la del portaveu de l’aiS, la resta de grups (també el de govern) el tenien desconnectat; potser perquè els oients de ràdio Súria no escoltessin què deien ?. En segon lloc, recordar-vos que funcionem com a grup i, això vol dir, que qualsevol moció, pregunta, prec o dictamen que es presenta al Ple és parlada, consensuada per tots els membres. Perquè des que vam presentar-nos a la campanya electoral sempre hem dit que creiem en les majories, que creiem en la participació, que volem fomentar-la, que creiem en el consens a qualsevol nivell.

Algú pot pensar que els nostres dos regidors electes no tenen poder de decisió... Cap problema; en el nostre cas, el poder de decisió el té el grup i, per tant, és un poder més legitimat, un poder més democràtic. No som un grup presidencialista, on una persona (o una minoria) decideix per la resta, al contrari som un grup que creu en la democràcia participativa, que defensa el treball en equip i que, per tant, consensua les seves opinions, les seves preguntes, els seus acords... És a dir, tenim un funcionament plenament democràtic on tothom opina i les decisions es prenen en equip.

Aquest funcionament intern és el que ens agradaria que s’apliqués a nivell de govern local, que les comissions tinguessin un veritable poder de decisió, que la seva feina no es limités només a aportar idees. La participació no és tan sols col·laboració sinó també capacitat de decidir i llibertat per fer-ho.

Deixeu-nos acabar l’escrit recordant que tothom qui vulgui pot adreçar-se a nosaltres per opinar, per fer-nos suggeriments, per criticar-nos... Apostem pel diàleg i el treball conjunt perquè és a partir d’aquests que aconseguirem el millor per a Súria.