dissabte, 21 de febrer del 2009

La importància de la lectura

Com ja us vam informar, des del passat mes de maig, l'aiS ha estat treballant per tirar endavant el projecte de "Súria Municipi Lector". Finalment, a partir del proper mes de març es podrà començar a treballar-hi per tal de començar-lo a aplicar a partir del curs 2010-2011.

Ens ha semblat interessant de convidar-vos a llegir una reflexió sobre la importància de la lectura que publica Fèlix de Azúa a l'edició de El Periódico d'avui. Us reproduïm aquest article.

Ja són tres les vegades que m'he topat en alguna cadena de televisió amb reportatges alarmadíssims sobre la violència juvenil. Els cruels crims de joves mascles sobre femelles desvalgudes o les pallisses que femelles no tan desvalgudes claven a unes altres femelles vés a saber si desvalgudes o no. El locutor i la més freqüent locutora solen deixar anar un gest de consternació impagable quan es pregunten, senyores i senyors, per les causes de tanta barbàrie. Doncs ara els les explicaré.
N'hi ha unes quantes. Algunes de molt antigues, com ara la pobresa, la ideologia tradicionalista, el criminogen paternalisme mediterrani. Però n'hi ha d'altres que són noves i val la pena aturar-s'hi. Una de les més elementals tinc la seguretat que és el nou model de conducta que s'imposa als xavals des del cine i la televisió. ¿Els sembla un tòpic? ¡Naturalment!, però només perquè ningú sap com desterrar-lo d'una vegada. És indubtable que aquests homenets perforats amb metalls, rapats i ressentits, han après que la màxima elegància és portar a sobre un bon punxó i estomacar les xavales, com fan a la tele. I són iguals aquí, a Nàpols, a l'Equador o al Marroc. Idèntics. Tots miren el mateix programa.
L'única vacuna és la lectura, una activitat que els nostres mestres no poden garantir. Mentre els models de conducta es van construir amb un ordit literari, l'estructura moral del personatge imitat estava garantida. La lectura dóna forma a l'experiència, però hi afegeix una reflexió pròpia i autònoma. La imatge, no. Per això la lectura no és una activitat tècnica superada, sinó una de les fonts de l'aprenentatge més reprimida per unes elits que menyspreen la intel.ligència. Recomano (sobretot als mestres) la lectura de ¿Para qué sirve la literatura?, d'Antoine Compagnon (Acantilado), si volen recuperar una mica de fe en ells mateixos. Té els seus avantatges protegir el catxalot guenyo i la mosca vironera, però si tinguéssim un Govern mitjanament sensat finançaria una oenagé que estengués la lectura per aquest desolat país. Només que piquessin cent a l'any, ja estàvem salvats.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia!!

Sóc la tallerista que porta el taller de lectura per a gent gran de l'Esplai de la Caixa de Súria
Aquest dissabte, al postgrau de Foment de la lectura, vaig tenir l'oportunitat de sentir parlar en Joan Portell i d'assabentar-me que Súria també és un dels municipis lectors!!!
De totes formes, em vaig quedar amb el dubte de saber si les activitats tan sols van dirigides als menuts o si també inclou els adults.
Em podrieu resoldre el dubte?

Gràcies!
Maria

aiS ha dit...

Hola Maria,

Primer de tot gràcies per participar del nostre/vostre bloc. Pel que fa al tema de Súria Municipi Lector, després de més d'un any d'haver-ho proposat, finalment s'ha portat endavant. En principi el treball que es desenvolupi anirà adreçat a alumnes dels centres d'infantil i primària...

Si tens alguna idea, proposta, interès, fes-nos-ho saber perquè t'informarem quan són les reunions de treball i què s'hi fa. Si et sembla correcte, més que un comentari fes-nos arribar un mail a la següent adreça:

alternativa.independent.suria@gmail.com

Gràcies

aiS ha dit...

Hola un altre cop,

L'Anna, que és la persona del grup involucrada en tot el tema del Municipi Lector, m'ha passat aquest aclariment :

"sàpigues que també està representada l'escola d'adults de Súria i que, per tant, sí que es poden fer activitats adreçades al públic adult; de fet, la mestra (que és d'adults i també del Sagrat Cor) ja va fer alguna proposta."