dimecres, 25 de febrer del 2009

L'oposició política

Tots estarem d’acord que fer una tasca política d’oposició és un exercici fonamental dintre de qualsevol societat democràtica. I no tan sols això, sinó que també és una eina fonamental dintre del sistema polític, sempre i quan no sigui una finalitat en ella mateixa; sinó, malament aniríem.

Ens podem trobar, però, que la inèrcia dels anys hagi afectat el rol del que ha de ser una oposició política a dins d’un ajuntament. Per als que han estat al poder, no ser al govern és un parèntesi (llarg, en el cas de la nostra vila) amb un sol objectiu: tornar-hi a ser. Segurament, aquesta és la causa que moltes de les oposicions municipals hagin acabat convertint-se en un simple tràmit que té la seva màxima expressió amb algun gest purament teatral en els plens municipals. Poca cosa més. Hi deu haver massa en joc per fer veritable oposició.

Algú deu pensar que, pel fet d’estar a l’oposició, un grup municipal hauria d’estar en contra de qualsevol proposta de l’equip de govern o en contra de qualsevol proposta que no siguin les pròpies. Com es resumia molt bé en un rètol: No a tot !!! Aquesta no és la veritable oposició, l’oposició constructiva, perquè oposar-se per norma significa no plantejar alternatives, significa no participar en el desenvolupament del municipi. De vegades, aquesta oposició opta per l’abstenció; és legítim que ho faci, però ens sembla que també és una manera de donar la conformitat. Ja sabeu allò que diuen de “quien calla otorga”.

Un dels trets diferencials de l’alternativa independent per a Súria és el de mantenir-se ferm en les seves conviccions i en la seva manera de fer. Nosaltres entenem el fer oposició com una actitud constructiva, que busca la suma de voluntats més que no pas l’enfrontament, perquè la finalitat que tenim és la de treballar per a Súria. Amb aquesta voluntat constructiva hem creat un registre de parelles de fet, hem proposat un model organitzatiu diferent per a la Brigada municipal, estem al darrera del projecte “Súria, municipi lector”... És a dir, hem pogut incidir en la transformació del nostre municipi, tot i no estar dins de l’equip de govern. Aquesta mateixa actitud és la que ens porta a dir que sí als pressupostos municipals, tot i no estar d’acord en com s’han distribuït els diners per algunes partides (Caramelles, per exemple).

Entenem que la nostra actitud pugui desorientar a alguns, però estem segurs que els nostres votants i simpatitzants estan d’acord amb la nostra línia d’actuació... A més de no entorpir el treball i de sumar positivament, ens presentem com a una nova manera d’entendre el govern municipal, basada en el consens, el diàleg, el respecte i el treball en equip; aspectes que, malauradament, no estan massa presents en el nostre consistori.